Türkiyenin tek Portal Noktası

Visual web Design

 Online: 17 kişi

 Ana Sayfa Yap.    Sık Kullanılanlara ekle

  Cuma,18.05.2012

 ANA SAYFA | SPOR | OTOMOBİL | OYUN | KARİYER | İLETİŞİM | BİLGİSAYAR | DEPREM | DERGAH | SERİ İLANLAR

  

 

Bilim ve Teknoloji

  Turkpoint.com Bilim veTeknoloji
KATEGORİ

:: Bilim Giriş

:: Küresel Isınma

:: Uzay

:: Linkler

 

KONULARINA GÖRE

:: En teknolojik hayvan: Karga
:: VHS ölüyor
:: Meteorolog Hayvanlar

Milliyet
BİLİM & TEKNİK

Dünya 11 derece ısınacak

İklimbilimciler, küresel sıcaklıkların 22’inci yüzyıla kadar 11 derece artacağını vurguluyor. Nedeni belli, CO2 ve sera gazı etkisi.

  Dünya çapında 95 bin bilim adamının katılımıyla Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen projenin sonuçları hakemli bilim dergisi Nature da yayımlandı. İklimbilimciler, ABD’nin iddia ettiği gibi karbon dioksit miktarının ‘güvenli’ bir oranda tutulmasının imkansızlığını savunuyor.

60 BİN SİMÜYASYON YAPILDI

  Climateprediction.net adlı projede diğerlerinden farklı olarak iklim değişim modellemeleri süper bilgisayarlarda yapılmadı. Yerine dünyanın 150’den fazla ülkesinden katılan bilim adamları ‘climateprediction.net’ yazılımını kendi bilgisayarlarına yüklüyor ve meteoroloji simülasyonlarını kendi yapıyor. Yazılımı şimdiye dek yükleyen 95 bin araştırmacı 60 binden fazla simülasyon yaptı. Simülasyonlarda 4 milyon model yıl denendi, bilgisayarlar 8 bin yıl süresi kadar çalıştı.

2 İLA 11 DERECE ISINACAK

  Simülasyonlar, karbon dioksit düzeyinin Endüstri Devrimi öncesi düzeyinin iki katına çıkması durumunda, küresel iklimde meydana gelebilecek değişiklikleri modelliyor. Araştırmacı bilgisayarların her biri, birbirlerinden farklı simülasyonları uyguluyor. Simülasyonlar fiziksel süreçlerdeki farklılaşmaları (bulutların ısı iletimindeki etkileri veya rüzgar gibi) değerlendirmeye aldığı için birbirlerinden farklı sonuçlar doğuruyor. Uzmanlar, proje sonuçlarının mevcut bilgilerle gelecekte küresel ısınmanın nerede olacağı ile ilgili alt ve üst değerlerin resmini çıkardığını vurguluyor.

  Alt ve üst değerler itibariyle Dünya 2 derece ile 11 derece arasında ısınacak. Bilim adamları zaman dilimi ile ilgili kesin bir tanım veremiyor. Küresel ısınma CO2’nun olası düzeylerine göre değiştiği için, insanoğlunun bunları etkisi tahmin edilemiyor. Ancak bilim adamlarının en uzun vade olarak 100 yıl aldı.

TEHLİKE SİNYALLERİ ÇALIYOR

  Proje direktörü David Stainforth, atmosferde ‘güvenli’ bir karbondioksit düzeyini tutturmak gibi bir politikanın izlenmemesi gerektiğini vurgulayarak, bunun pratikte ısınmayı sürdürmek anlamına geleceğini vurguladı. Bilim adamları milyon birim başına karbondioksit konsantrasyonunun 400’ün üzerine çıkmasını tehlike sinyali olarak algılıyor. Mevcut oran 378 ppm (parts per million).

KYOTO CO2’Yİ DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYOR

  Bilim adamlarının küresel ısınma öngörüsü kabaca şöyle; sera etkisi yaratan gazların kullanımının sürmesi halinde, Dünya ısınacak, buzullar eriyecek ve deniz seviyesi yükselecek, iklimlerin uyumu bozulacak ve mevsimler karışacak. Bilim adamları iklimlerdeki düzensizliklerin henüz bir başlangıç olduğunu savunuyor. BM’nin sera etkisini kontrol altına almak için geliştirdiği Kyoto Sözleşmesi CO2 emisyon hacimlerinin 2012’ye kadar 1990 öncesi düzeyine indirilmesini öngörüyor. Bush yönetimi Kyoto Sözleşmesi’nin bilimsel olmadığını savunarak, imza atmayacağını açıklamış ve dünyanın tepkisini çekmişti.

Kaynak: NTVMSNBC Web Sitesi

 Ana sayfa
 FinansNews
 Exporturk
Spor
Oyun
Mizah
Otomobil
Kariyer
Sağlık
Tatil Rehberi
Yardım Kurumları
Eğitim
Seri ilanlar
Visual Web Design
Yemek
Bilgisayar
İletişim
Bilim ve Teknoloji
  Dergah
Deprem
Konut
Reklam
Hakkında
Bize yazın


© Copyright 2000-2008 TurkPoint.com® Bilgi Hizmetleri

www.TurkPoint.com , www.FinansNews.com , www.BorsaDeŞifre.com , www.ExPorTurk.com
www.İkitelliShop.com , www.BasakŞehirMarket.com , www.BasakŞehirShop.com , www.BasakCenter.com , www.BasakHaber.com

Design of Visual Web Design®

Bu bir ® hizmetidir.