Türkiyenin tek Portal Noktası

Visual web Design

 

 Ana Sayfa Yap.    Sık Kullanılanlara ekle

  Cuma,21.11.2008

 ANA SAYFA | SPOR | OTOMOBİL | KARİYER | İLETİŞİM | BİLGİSAYAR | DEPREM | DERGAH | RAMAZAN ÖZEL

  

D O N A N I M  M E R K E Z İ - Teknoloji

Bilgisayar

Turkpoint Bilgisayar köşesi

Turkpoint.com Bilgisayar

:: ADSL Nedir?

:: Haberler

:: Donanım Merkezi

:: Yazılım Merkezi

:: İnternet

:: Virüs Güvenlik

:: Yeni Ürünler

:: Center of Test

   Donanım Test

   Yazılım Test

:: Güvenlik

:: Network Özel

   Net'te Güvenlik

:: Sağlık

:: İnternet Rehberi

   Antivirüs

   Türk Firmaları

   Yabancı Firmalar

   Link Diyarı

:: Sözlük

   Bilgisayar Terimleri

   İnternet Terimleri

:: Püf Noktaları

   Yazılım

   Donanım

   İnternet

:: Bilgisayar Tarihi

:: Köşe Yazıları

:: Bilgisayar Deyimleri

:: BSA HABER

 

LİNKLER


Türkiye Bilişim Derneği
BTHaber Online
CeBIT Bilişim eurasia
Bilişim Rehber
İnterpro
İnterprobis
BTvizyon

 

Dünyanın ilk özel Bilgisayar müzesi DigiBarn Bilgisayar Müzesi
www.digibarn.com

YARDIM HATTI

Bilgisayar ve internet ile ilgi Yardım ve Bilgi için e-mail atabilirsiniz.
 

 

 

Serial ATA Teknolojisi: Teknolojinin Dünü, Bugünü

ATA’nın gelişimi:
SATA/1500 kullanıma hazır İlk zamanlarda bir ATA standardından söz edilmezdi. Çeşitli firmaların tavsiyeleri ve tecrübeleri sonucunda zamanla anakart üreticileri de destek vererek ATA özellikleri geliştirildi. Ardından, ANSI (American National Standarts Institude) tarafından bir standart haline getirildi. Bu gelişmeden sonra Small Form Factor komitesi ATAPI arabiriminde standartlaşmaya gitti. Böylece CD-ROM ve sabitdiskler için ATA kabloları geliştirildi.  Bu arabirim sürekli geliştirilerek standartlaştırıldı. Yani amatörce bir yol izlendi. Örneğin çok önemli olan BUS terminasyonu bu standarda sonradan eklendi. En son değişiklik ise, hepimizin bildiği 40 damarlı kablodan 80 damarlı kabloya geçiş ile yapıldı. Bu ekstra damar sayısı yüksek veri transfer hızlarının güvenli yapılabilmesi için geçerli. Çünkü gerilim iletimi ile veri aktarımda sorunlar yaşanabilir. ATA 100 arabiriminin teknolojik gelişmenin sonuna yaklaşması sonucu yeni bir arabirim için kollar sıvandı. Ve sonunda Serial ATA standardı geliştirildi. Bugünlerde birçok veri transfer uygulaması seri bağlantıyı tercih ediyor. Bu da en çok paralel ATA arabirimini etkiliyor. Çünkü saniyede 100 Mbyte’lık bir hız ile veri transferi gerçekleştirebilen bu arabirim teknolojisinin sınırına dayandı. Bu yeni arabirim Ultra Serial ATA 1500 ya da SATA/1500 olarak adlandırılıyor.

Serial ATA’ya geçiş:
Paralel ATA gelişimini tamamladı Serial ATA, IDE ATA’nın bir sonraki adımı olarak görülüyor.Yeni arabirimi geliştiren
grup geçtiğimiz aylarda bu yeni endüstri standardının son rötuşlarını tamamladı. ATA 1.0 olarak adlandırılan bu yeni standart, Intel Developer Forum’da ilgili kişilere tanıtıldı. Yeni standart sayesinde yeni nesil sabitdiskler daha yüksek bir performansla çalıştırılabilecek. Intel ve AMD işlemcileri de bu hız artışından faydalanabilecekler. Kablonun ince olması sayesindeyse, kasa içindeki hava sirkülasyonu daha etkili hale gelebilecek ve kasa içi ısı değeri düşebilecek. Bu da sistem kasalarını daha küçük boyutlara indirebilecek. Yeni seri I/O mimarisi, günümüzde kullanılan paralel I/O yapısının yerini aldıktan sonra, optik sürücü/yazıcı ve sabitdisk gibi cihazlara yüksek bir bant genişliği sunacak. Yeni arabirimin bir çok üretici tarafından desteklenmesi de önemli bir avantaj... Örneğin, APT, Dell, Intel, IBM ve Maxtor’un yanı sıra Seagate de bu yeni arabirimi ürünlerine entegre etmeye başladı bile.

Serial ATA’nın teknik özellikleri: SCSI arabirimine rakip
Bu teknolojinin performans değerlerinin ne olduğu hakkında çok net bilgi yok. Serial ATA’nın teorik olarak saniyede 600 Mbyte’lık bir veri transfer oranına ulaşılması gerekiyor. Buna karşın, arabirimi geliştiren grup, veri transfer hızının en az saniyede 150 Mbyte olacağını garanti ediyor. Serial ATA, piyasada bulunan işletim sistemleriyle ve yazılımlarla uyumlu olmakla kalmıyor, master/slave konseptini de destekliyor. Bunu Paralel ATA’nın BUS topolojisi ile karıştırmamak gerek. Bu arabirim, daha çok yıldız topolojisine benziyor. Çünkü yıldız topolojisinde de olduğu gibi sistemler bire bir bağlanıyorlar. Ayrıca veri iletimi ve gönderimi, farklı veri yollarından yapılıyor. Nedeni ise, LVDS’nin, yani simetrik veri iletim tekniğinin kullanılması.

[ 1 - 2 - 3 - 4 ]

Kaynak: Chip Online

Turkpoint Bilgisayar köşesi

 

Panda ActiveScan - Free Online Virus Check
Bilgisayarınıza virüs programı kurmadan Online olarak virüs taraması yapabilirsiniz.

VİRÜSLER

Birbiri ardına yayılmaya başlayan virüslerin verdiği zararların boyutları giderek büyümeye başladı. Virüsler bilgisayarlardan çok ekonomiye zarar vermeye başladı ve bunun üzerine firmaların bilgi işlemleri güvenlikleri daha sıkı almaya başladılar. bunlardan biri olan Antivürüs yazılımlarını güncelleme, Antivirüs sitelerine olan ilgiyi arttırdı. Sizde güncellemeye başlamanız için Tıklayınız

Turkpoint Bilgisayar köşesi
Güncel Virüs Uyarısı

ÇözMac

Konularında Uzman Editörler MAC Sorunlarınızı çözüyor.

MAC Download

 www.macupdate.com

Türkçe Linux Kaynakları

Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu
 
www.linux-sevenler.de
 
www.gelecek.com.tr
 www.geleceklinux.com
 www.linux.org.tr
 www.sbt.com.tr
 www.linuxaz.com
 http://tr.debian.net
 
www.bursalinux.org
 www.linuxdestek.com

Günün İpucu

Pek yakında günün ipuçlarını burada yayınlayacağız.

:: İpucu Arşivi

Download

 Ana sayfa
 FinansNews
 Exporturk
Spor
Oyun
Mizah
Otomobil
Kariyer
Sağlık
Tatil Rehberi
Yardım Kurumları
Eğitim
Seri ilanlar
Visual Web Design
Yemek
Bilgisayar
İletişim
Bilim ve Teknoloji
  Dergah
Deprem
Konut
Reklam
Hakkında
Bize yazın


© Copyright 2000-2008 TurkPoint.com® Bilgi Hizmetleri

www.TurkPoint.com , www.FinansNews.com , www.BorsaDeŞifre.com , www.ExPorTurk.com
www.İkitelliShop.com , www.BasakŞehirMarket.com , www.BasakŞehirShop.com , www.BasakCenter.com , www.BasakHaber.com

Design of Visual Web Design®

Bu bir ® hizmetidir.